Waarom je je smoothie niet moet drinken

Smoothies… Instagram en Pinterest staan er vol mee. Ook ik vind het een fijne manier om nog iets meer groente te eten. Vooral die soorten die ik niet zo snel kook. Als ik niet uitkijk, kwak ik te veel water in mijn blender. En dat is niet goed, want smoothies kun je het beste kauwen!

De vijf voordelen van kauwen op je gezondheid.  

Meer profijt van de vitamines

Vaak vergeten we dat kauwen niet alleen voor vast voedsel is. Door op je smoothie te kauwen, stimuleer je je speekselproductie en beginnen de spijsverteringsenzymen al in je mond te werken. Dit maakt het voor jouw maag en darmen gemakkelijker om de voedingsstoffen op te nemen. Met kauwen maximaliseer je het beschikbaar maken van de vitamines, mineralen en antioxidanten in fruit en groente.

Gezonde geest

Wist je dat kauwen ook voordelen heeft voor je hersenen? Door de kauw-acties worden er signalen naar je hersenen gestuurd dat er voedsel aankomt richting de darmen, waardoor het spijsverteringsproces efficiënter wordt. Dit kan leiden tot een betere focus en energieniveau gedurende de dag. Beter bijten heeft ook bewezen effect op de ontwikkeling van het brein van kinderen.

Dementie de deur uit?

En ook voor ouderen is kauwen essentieel. Kauwen heeft een positief effect op allerlei lichaamsfuncties. Bij ouderen met dementie is er ook een positief verband tussen het kauwvermogen en het geheugen. Wie beter kan knagen, functioneert beter. Beter op een smoothie dan op nagels, vingers, pennen toch?

Verzadiging

Door je eetsnelheid te vertragen, krijg je tijdiger een verzadigingsgevoel. Smaak geeft naast een lekker gevoel, ook een vol gevoel. Dat vol-signaal naar je hersenen geschiedt eerder na kauwen dan na het doorklokken van je fruitdrankje. Het kan helpen om minder te eten. #gewichtsbeheersing

Eetervaring

En bovenal kan ik meer genieten als ik bewust mijn eten tot me neem in plaats van in grote snelheid. De aroma’s, smaken en texturen zorgen in combinatie met de tijd die je neemt voor het eten dat het meer een eet-moment is. We eten doorgaans binnen een vloek en een zucht waardoor er na de lunchbreak een dikke dip komt. Je zenuwstelsel heeft geen seintje gekregen om eens goed te rusten als je snel snel je lunch naar binnen werkt. Maar ga je er echt eens goed voor zitten in rust, dan is de kans op de after-lunch-dip een stuk kleiner. Dit gegeven uitgebreider uitleggen zal ik eens doen in een volgende post.

Er zijn zoveel lekkere smoothiecombinaties. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Tropisch: mango, spinazie, kokoswater
  • Fris: aardbeien, komkommer, munt
  • Pittig: peer, boerenkool, gember
  • Oranje: wortel, ananas, sinaasappel
  • Reinigend: granaatappel, rode biet, radijs, basilicum
  • Courgette kick: courgette, meloen
  • Virgin bloody mary: tomaat, bleekselderij, groene appel, basilicum, citroensap
  • Milkshake: banaan, melk, havermout
  • Bitter-zuur: witlof, grapefruit, yoghurt. Want bitter in de mond maakt het hart gezond.

Ik voeg aan mijn smoothies altijd eiwitten en vetten toe. Om het kwartet aan voedingsstoffen compleet te maken. Neem jij wel eens een smoothie? Deel je ervaringen hieronder!

Hartelijke groet, Lyn Kuyper