De voordelen van zwemmen

Sinds drie maanden zwem ik met mijn vader met zijn dagopvang en zo heb ik zelf ook weer ontdekt hoe fijn het is om banen te zwemmen. En gewichtloosheid te ervaren. Liefst in zo’n uitnodigend warm bad als op dit oude vakantieplaatje. In de praktijk gaat banenzwemmen wat gemakkelijker in een 50-meter bad. Het is fijn om langer door te zwemmen, zonder steeds te hoeven keren. Daarom rijd ik er graag voor om. 

De gezondste sport?

Zwemmen wordt vaak geprezen als de gezondste sport, het biedt een overvloed aan voordelen voor zowel je lichaam als geest. Waar ik je graag even in onderdompel.

1. Cardiovasculair 

   Zwemmen is een fantastische cardiotraining: goed voor je hart en longen. De constante beweging in het water zorgt voor een effectieve cardiovasculaire workout, wat bijdraagt aan een gezond hart en een betere longcapaciteit. En het vereist een continue toevoer van zuurstof naar je spieren, waardoor je hart gedwongen wordt efficiënter te pompen. De gecontroleerde ademhalingstechnieken die je ontwikkelt tijdens zwemmen vergroten niet alleen je longinhoud, maar optimaliseren ook de zuurstofopname in je lichaam. Ik zwem in schoolslag heen en terug op mijn rug. Met je oren onder water ben je je zeer bewust van je ademhaling. Het is bijna meditatief om ernaar te luisteren. Dat brengt me op het volgende punt:  

   2. Stressverlichting 

   Als ik me afzet tegen de kant en eventjes gewichtloos door het water zweef, geeft dat onmiddellijk ontspanning op het zenuwstelsel. De kalmerende cadans van het water en het zweven door het water dragen bij aan een relaxed gevoel. De hoeveelheid herhalingen en wanneer ik wat langzamer zwem, brengt je meer in het nu, in plaats van in je hoofd. Warm water ontspant natuurlijk ook, hoewel het altijd wat fris instappen is in zo’n groot zwembad.

   3. Krachttraining 

   Bijna alle spieren in je lichaam komen in beweging met zwemmen. Het is een complete workout die spierkracht opbouwt zonder overmatige druk op je gewrichten. Wanneer je bijvoorbeeld de borstcrawl afwisselt met schoolslag en een vlinderslag, activeer je diverse spiergroepen, waardoor je je kracht bevordert. Onderzoek in de European Journal of Applied Physiology benadrukt dat de evenwichtige spierontwikkeling die zwemmen biedt, met name ontstaat vanwege de variatie in zwemslagen. De Journal of Strength and Conditioning Research concludeert ook dat regelmatige zwemtraining leidt tot significante toenames in spierkracht en uithoudingsvermogen. Een geruststelling toch? 

   Een halfuur zwemmen kan al deze voordelen geven, en daar verbrand je zo’n 250-300 kcal mee (afhankelijk van je tempo). Het is dus niet alleen ontspannend, verfrissend en een gezonde manier om kracht op te bouwen. Gisteren zwom ik ruim twee kilometer. Met een paar keer zwemmen, kun je al snel progressie ervaren. Is het iets voor jou? 

   Hartelijke groeten, Lyn Kuyper