De natuur in

Elk weekend voel ik een grote behoefte om de natuur in te trekken. Dus trek ik mijn wandelsneakers aan en vertrek ik richting bos, strand of de duinen. Het voordeel van dichtbij de zee wonen, is dat er zo veel mooie natuur voor handen is. Overigens is ook een korte wandeling in het park al goed voor je. Aan in de natuur zijn hangt een schat aan voordelen. 

Het geeft een instant goed gevoel, dat buiten wandelen in een natuurlijke omgeving. Hoe komt dat eigenlijk? 

Minder cortisol

Stress kan verminderen door simpelweg in de natuur te wandelen. Zo kun je lezen in diverse wetenschappelijke onderzoeken (bijvoorbeeld: Psychoneuroendocrinology) dat een groene omgeving het cortisolniveau verlaagt, waardoor je je kalmer voelt. De frisse lucht en de aanwezigheid van groen zorgt ervoor dat het zenuwstelsel tot rust komt. Buiten wandelen is een simpele en effectieve manier om stress te verminderen. In deze steeds drukkere tijden is dat van onschatbare waarde toch?

Impact op je bloeddruk

In peer-reviewed bronnen wordt benoemd dat natuurwandelingen het vermogen hebben om je bloeddruk te verlagen, wat op lange termijn gunstig is voor je cardiovasculaire gezondheid. Wel fijn zo’n “medicijn” zonder bijwerkingen! Behalve wellicht wat spierpijn. Of een blaar bij het dragen van de verkeerde schoenen. Want om je hart war meer te laten pompen is een beetje tempo wel nodig, zodat je cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. Dan moet je hart harder werken om zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen, wat resulteert in een verhoogde hartslag.

Lekker voor je immuunsysteem

De frisse lucht en blootstelling aan de natuurlijke omgeving dragen bij aan een weerbaarder afweersysteem. Ik zat vroeger in de winter veel meer binnen dan nu. En had ook het idee toen vaker grieperig te zijn. Door buiten te zijn, ademen we schone lucht in en vergroten we de toevoer van zuurstof naar ons lichaam. Dit zou de werking van de longen kunnen optimaliseren en de circulatie verbeteren, waardoor het immuunsysteem efficiënter kan functioneren.

Lekker slapen

En hoe zit het met de effecten op je nachtrust? Men schijnt er dieper van te slapen. De connectie met de natuurlijke dag-nachtcyclus helpt je biologische klok te reguleren. Een rustige geest is essentieel voor een goede nachtrust. Natuurwandelingen verminderen mentale spanning en piekeren, waardoor je in een meer ontspannen staat van geest kunt gaan slapen. Door buiten te zijn, absorbeert je lichaam de natuurlijke lichtsignalen, waaronder het belangrijke daglicht. Dit helpt je biologische klok te reguleren, wat op zijn beurt de productie van het slaaphormoon melatonine ‘s avonds bevordert. Toch maar even een ommetje maken na het eten? 

En onderweg kom je in de duinen mooie vergezichten tegen, zoals bijvoorbeeld Schotse hooglanders. 

Met de hartelijke groet van Lyn Kuyper 

#natuurvoordelen #wandeljegezond #backtonature #schotsehooglander