Heb jij wel eens gehoord van het ontzuren van je lichaam?

De pH-waarde van je voeding speelt een grote rol speelt in hoe je voelt qua gezondheid. Ik dook helemaal in het alkalische en basische eten, omdat een cliënt een fikse slijmbeursontsteking heeft, waar hij maar niet vanaf komt. 

Eerst even uitleggen wat onder basisch en alkalisch wordt verstaan:

Alkalisch eten

Alkalisch eten zijn voedingsmiddelen met een pH-waarde boven 7, zoals groene bladgroenten, noten en sommige vruchten. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition heeft aangetoond dat een alkalisch voedingspatroon kan helpen bij het behouden van een optimale zuur-basebalans in het lichaam, wat gunstig kan zijn voor je botten en spieren.

Basisch eten

Basisch eten zijn voedingsmiddelen met een pH-waarde onder 7, zoals vlees, zuivel en bewerkte snacks, kunnen de zuurgraad in het lichaam verhogen. Dit verband is vastgesteld in onderzoeken (American Journal of Clinical Nutrition), waaruit blijkt dat zuurrijk voedsel geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op chronische ziekten.

Waarom is dit belangrijk?

Een lichaam dat te zuur is, kan ontstekingen bevorderen en het risico op aandoeningen zoals osteoporose verhogen, zoals gerapporteerd in studies gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Als je lichaam minder zuur is, kan het beter functioneren, en daarbij de opname van voedingsstoffen verbeteren en je immuunsysteem versterken. Deze bevindingen zijn terug te vinden in het European Journal of Clinical Nutrition.

Tijd voor wat meer groenvoer dus! In m’n stories zal ik een overzicht van alkalisch eten delen. Genoeg water drinken en ontzurende kruidenthee zijn ook makkelijke tips.