Een heerlijke ode aan de ananas

Bij zonnig weer past deze tropische vrucht: een heerlijke ode aan de ananas!

Het vruchtvlees bestaat uit aan elkaar gegroeide bessen, en dat zie je aan die unieke ‘schubben’ aan de buitenkant. Er groeit zelfs een speciale palmboom bovenop.

Voedingswaarden van de ananas

Even over de voedingswaarde van ananas: een gemiddelde portie van 125 gram bevat minder dan 70 calorieën, en wel bijna de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C!

Daarnaast zit ananas boordevol verschillende B-vitamines en kleine hoeveelheden van bijna alle mineralen. Wat ananas echt interessant maakt, zijn al die unieke plantenstoffen die erin zitten. Het zit boordevol carotenen zoals bètacaroteen, cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine. En bromelaïne niet vergeten, een enzym dat helpt bij de eiwitvertering en waarvan onderzoekers denken dat het kan helpen bij infecties, ontstekingen. Zelf wellicht even research naar doen!

Dirty dozen

En nog even als vervolg op een vorige post over de ‘dirty dozen’: een geschilde ananas bevat zo goed als geen bestrijdingsmiddelen. Deze is namelijk flink dik.

Ananasplant kweken

Wil je je eigen ananasplant kweken? Snijd de bovenkant van een verse ananas af en laat het een paar dagen drogen. Plant het vervolgens in een pot met potgrond, met de bladeren erbovenuit. Geef regelmatig water en zonlicht. Binnen enkele weken zullen er wortels en nieuwe bladeren groeien. Het duurt even voordat je ananasplant vruchten draagt, maar het kweken ervan is al een avontuur op zich!