Tijd om vitamine D-tekorten aan te vullen! 

Vitamine D: veel mensen hebben zonder dat ze het weten een tekort (1). Je maakt het aan door je huid bloot te stellen aan zon. En die laat nogal op zich wachten dit voorjaar van ‘23. Laten we er eens verder induiken! 

Omdat de meeste mensen bedekt naar buiten gaan en omdat we in Nederland wonen, is de zon-blootstelling op onze breedtegraad vaak niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 41,6% van de bevolking een ernstig tekort heeft (3). En dat is zorgwekkend! 

Dus is aanvulling nodig uit voeding; zo haal je bijvoorbeeld D3 uit vette vis (in paling het meest) en eierdooiers en D2 kun je vinden in bepaalde paddenstoelen. Levertraan is de beste voedingsbron wat betreft D3. Of kies aanvullend voor kwalitatieve supplementen. 

Wat doet vitamine D in je lichaam?

Het wordt omgezet in een actieve hormoonvorm (eerst in in je lever, daarna in je nieren) die allerlei processen in je lichaam beïnvloedt. Het reguleert genen, versterkt je immuunsysteem, beschermt tegen kanker (4) en heeft zelfs invloed op je humeur. Kortom, een superbelangrijk hormoon. 

Een vitamine D-tekort is serious business. Het kan leiden tot botziektes, hartproblemen, diabetes en zelfs een kortere levensverwachting (5). Zorg dat je genoeg vitamine D krijgt om je gezondheid een boost te geven. 

Vitamine D wordt voor een langere periode in het lichaam opgeslagen, dus een paar keer per week zonnen, houdt het niveau in je bloed op peil. Kom uit die schaduw en laat de zon je vitamine D-gehalte verhogen! 

Tips voor meer vitamine D

  • Ga van april tot en met september tussen 10-15 uur even onbedekt naar buiten; dus ook geen zonnebrandcrème op je huid smeren. Afhankelijk van je huidtype kun je tussen de 10-30 minuten op z’n minst je onderarmen eventjes wat zonnestralen gunnen. Zorg er uiteraard voor dat je niet verbrandt.
  • Kies voor een kwalitatief supplement van D3, gecombineerd met K2 voor een betere opname in je lijf, zeker in het najaar en in de winter.